Victor Hugo Sefiller 1862

Jan Valjean yoksul bir köylüdür, ailesini doyurmak amacıyla çaldığı bir somun ekmekten dolayı kürek cezasına çarptırılır. Defalarca kaçma teşebbüsünde bulunduğundan cezası katlanır ve 19 senelik hapisten sonra inançlarını yitirmiş, topluma öfke ve kin duyarak tahliye olur.

Merhaba sevgili dinleyenler bugün sizlere dünyaca ünlü bir eseri tanıtmak istiyoruz, Victor Hugo’nun kaleme almış olduğu bu eser, Sefiller.

Sefiller’in baş karakteri Jan Valjean

Sefil bir halde geldiği Digne kasabasında piskoposun evinde misafir olur, o gece bir türlü uyuyamaz. Aklı, bir kaç saat önce hizmetlinin masaya koydu gümüş ve altın yemek takımlarında kalmıştır.

Gece yarısı kalkıp gizlice piskoposun odasına girer ve sanki bunu daha önceleri yapıyormuş gibi çabucak akşam yemek yediği gümüş takımları alır ve kaçar.

Victor Hugo Sefiller romanı defalarca beyazperdeye aktarılır, hem müzikal hem tiyatro oyunu olarak sergilenir.

Jan Valjean kısa sürede odadan çıkar ve kaçmaya başlar. Sonrasında bir kaç gün içinde yakalanan Jan Valjean piskoposun huzuruna getirilir. Jean Valjean’ı nasıl bir gelecek bekliyor? Cevabı burada.

Victor Hugo kimdir?
Besançon

Fransız yazar Victor Hugo 26 Şubat 1802 yılında Besançon’da doğar. Çok genç yaşta şiir yazmaya başlayan Hugo, 15 yaşındayken Fransız akademisi şiir yarışmasında derece alır.

Tutkulu, yüce gönüllü ve olağanüstü çalışma gücüne sahip olan Hugo, büyük ve çok yönlü bir yazardır.

1822’den sonra romantizm akımına takılır ve kısa zamanda büyük ün yapar. l830’da klasikçliğin sonunu belirten Hernani’yi sahneye koyar. Bu oyun gençliğin yeni özlemlerini dile getiriyordu bundan sonra Hugo için bir verimlilik dönemi başlar.

Yepyeni bir üslupla birçok roman ve şiir kaleme alır. Bu arada dünya tarihini anlattığı Yüzyılların Efsanesini yazar. Victor Hugo Sefiller adlı eseriyle olağanüstü bir başarı sağlar. Napolyon’u desteklediği için 20 yıl Fransa dışında yaşar.

Büyük kısmınız Victor Hugo ‘yu Sefiller romanından dolayı romancı yönüyle tanırız oysa Hugo çok güzel şiirler de kaleme almış bir edebiyatçıdır.

1870 Savaşı patlak verip imparatorluk yıkıldığı zaman Fransa’ya döner. Edebi faaliyeti geniş ölçüde azalır, 1885’te Paris’te ölümünden sonra Fransa’da halk yasa boğulur, halka mal olmuş kişilerin gömüldüğü Paris Panteon da toprağa verilir. Böylelikle Fransa’nın en büyük dehalarından biri de ölmüş oluyordu.

TGRT Radyo Tiyatrosu

Yapım: Mehmet Köseoğlu
Uyarlayan: Tayfun Türkeli
Seslendirme Yönetmeni: İskender Bağcılar
Kurgu: Ahmet Cüneyt Yıldırım
Yönetmen: Erol Gültiken

SANATÇILAR

Sezai Aydın
Neslihan Gülgün
Ayşegül Uyguner
İskender Bağcılar
Mert Asutay
Şemsay Çankara
Yaşar Özdemir

Leave a Reply

*